Over ons

Geschiedenis van KSA Rafiki Varsenare

Wij hebben stille bronnen dat er voor 1976 al een VKSJ bestond in ons dorp, maar doorheen de jaren is deze info verloren geraakt. We hebben 1 boekje als bewijs dat er voordien ook een werking bestond. Op de kaft van het boekje staat 'VKSJ 1945.' 

Officieel werd onze jeugdbeweging in 1976 opgericht onder de naam 'VKSJ-Varsenare' en was het een jeugdbeweging alleen voor meisjes vanaf 9 jaar. VKSJ Staat voor Vrouwelijke Katholieke Schoolgaande Jeugd.  Recent, in september 2015, werd van hoger hand beslist dat alle VKSJ-KSA-KSJ's verder moeten gaan onder 1 naam: KSA. Daardoor werd onze VKSJ omgedoopt tot KSA Rafiki Varsenare. KSA staat voor Katholieke Schoolgaande Arbeidersjeugd. Rafiki kennen jullie misschien van de 'Leeuwenkoning', maar in Swahili is de betekenis 'vriend' / 'vriendschap'.

Werking

Onze KSA heeft om de 2 weken activiteit, meestal op zaterdag van 14-17u. Wij zijn nog steeds een jeugdbeweging enkel en alleen voor meisjes.
We zijn dit werkjaar 2017-2018 met een hele bende! Onze meisjes worden dan ook onderverdeeld in groepen volgens leeftijd (zie rubriek: '
leeftijdsgroepen')
Iedere groep 
heeft een leidingsteam dat zorgt voor speelse, leerrijke en uitdagende activiteiten, aangepast aan de leeftijd. 

Omdat een jeugdbeweging veel meer is dan alleen activiteiten, weekends en kampen voorbereiden, en om de hele jeugdbeweging goed draaiende te houden, hebben we 2 hoofdleidsters. In 2018-2019 zijn dit Chloë en Litsa!

Naast de activiteiten zit de leiding niet stil!

Ons werkjaar start altijd de zaterdag van het kermisweekend in Varsenare (eind September). De zondag houden onze leidsters zonneterras op de koer.

In November is er onze jaarlijkse fuif 'Das Boum' in de sporthal te Jabbeke.

In November is er Spaghetti-avond, waar je kan genieten van spaghetti à volonté. Daar worden ook de foto's van ons zomerkamp getoond.

In December en Januari is het iets rustiger wegens examens van onze leidsters.

In Maart gaan we op weekend. Ieder jaar zijn er 2 weekends gepland: een voor onze -12 jarigen (sloebers, springers en roodkapjes)  en een weekend voor de +12 jarigen (jimmers, simmers, aspi's). Onze jongsten gaan naar het vertrouwde Merkenveld - Zedelgem. De oudsten gaan elk jaar naar een andere plaats op weekend.

In April doen we een actie om wat centjes te verzamelen voor op kamp. Afgelopen jaren was dat onze snoepjesverkoop.

Om het jaar af te sluiten, gaan we in Mei op verrassingsactiviteit.

Na lang popelen, wachten en uitkijken naar de zomer, kunnen we begin Augutus eindelijk op zomerkamp vertrekken. Onze sloebers gaan 5 dagen, de springers en roodkappen 7 dagen, en alle meisjes van het middelbaar gaan 10 dagen op kamp. De -12 slaapt meestal binnen. Tenzij er plaats te kort is, dan slapen zij net zoals de+12 buiten in grote legertenten.

2-jaarlijks gaan de simmers op buitenlands kamp. Ze trekken met hun fiets en bagage 10 dagen doorheen prachtige landschappen in Nederland en Friesland. De komende edities zijn in de zomer van 2018, 2020, 2022...

Privacy verklaring 

Wat gebeurt er met de gegevens die wij opvragen bij inschrijvingen? Hoe lang bewaren we dit? Als jeugdbeweging is het belangrijk om hier zorgvuldig mee om te springen. Klik hier om de volledige privacy verklaring te lezen.